Zoek Me Nu Sociaal

Premier De Croo roept 20 juli uit tot dag van nationale rouw

© BELGA

Op een persconferentie heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en de nabestaanden van de slachtoffers van het noodweer, dat in ons land al 23 mensenlevens geëist heeft. Hij heeft 20 juli uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

“Ons land gaat door moeilijke momenten”, zei De Croo. “De extreme regenval van de voorbije dagen heeft een ravage veroorzaakt. Materieel, maar vooral menselijk. Heel ons land leeft intens mee. Wat mooie zomerdagen moesten worden, zijn plots donkere en gitzwarte momenten voor veel mensen. Dit zijn zeer uitzonderlijke omstandigheden zoals ons land ze nog nooit gekend heeft. We zijn allemaal bijzonder diep geraakt. De federale regering heeft daarom beslist om 20 juli uit te roepen tot een dag van nationale rouw.” Ook de feestelijkheden op 21 juli zullen beperkter zijn.

De premier riep iedereen op elkaar te steunen en te helpen. “De absolute prioriteit zijn nu de reddingswerken. Alle mogelijke middelen zijn in stelling gebracht. Gezien de schaal van de ramp is de federale fase van het rampenplan afgekondigd. De situatie blijft op heel wat plaatsen kritiek.” De premier dankt ook iedereen die geholpen heeft, ook de hulpdiensten uit de buurlanden. “Ook onze buurlanden zijn heel zwaar getroffen, en we willen ons medeleven met hen betuigen. We hopen hen steun te kunnen geven.”

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) betuigde haar medeleven op de persconferentie. “Mijn gedachten gaan in de eerste plaats naar de slachtoffers, ik leef erg mee met de nabestaanden. De onzekerheid van vrienden en familie van mensen die vermist zijn, moet ondraaglijk zijn.”

Ze had het over extreme en bijzonder uitzonderlijke regenval “die maar één keer om de 200 jaar voorkomt”. “Wat ik gezien heb in Chaudfontaine, maakt bijzonder stil.”


www.gva.be

Over de Auteur: Zoek Me Nu
Vertel ons meer over jezelf.